Кабинет за ехография или ултразвуково изследване

(УЗИ или Ултразвуково изследване)

Какво представлява ехографията

Ехографията е неинвазивен и неболезнен метод на изследване. Осъществява се чрез апарат наречен ехограф (в пациентските среди е по-известен като видеозон или ултразвук). Благодарение на него става възможно визуализирането на вътрешните полови органи като матка, маточни тръби и яйчници. Ехографското изследване прави възможно диагностицирането на редица патологични състояния, засягащи женските гениталии. Освен за диагноза на патологични състояния ехографското изследване намира приложение в установяването на редица физиологични процеси като: проследяване растежа на фоликулите, овулация, образуване на жълто тяло.

Ехографското изследване се използва и за установяване на ранна бременност, проследяване темпа на растеж на плода, определяне на пола във втори триместър, определяне положението на плацентата, проследяване на кръвотока на плода и количеството на околоплодните води.

Ехографското изследване е един безопасен и безценен метод на изследване в акушерството и гинекологията. Има два вида трансдюсери – коремен и вагинален, които се използват според конкретният случай и пациент. Разбира се не отменя мястото на други високоспециализирани диагностични методики когато е наложително.

Ехографът или както още се нарича ултразвук е медицински апарат, който позволява преглеждането на органи и процеси вътре в човешкото тяло. Методът се извършва чрез пропускането на високочестотни звукови вълни, които достигат до даден орган. Те се пропускат като тънки срезове, като апаратът приема обратно отразените ултразвукови вълни под формата на картина на монитора.

Ултразукът позволява своевременното диагностициране на голям брой болестни състояния, а също и за установяване на бременност. Съвременната 3D и 4D технология дава триизмерен образ при бременни, запис на видео и обстойно преглеждане на всеки детайл.

Какво представлява влагалищната ехография

Ехографията е широко употребяван диагностичен метод за всеки гинеколог. За по-ясна картина апаратът трябва да е с много добра и висока разделителна способност.

Методът позволява:

Обстоен оглед на яйчниците, за да се установяви по-рано наличието на киста.

Могат да се забележат миниатюрни миоми.

Наблюдение на състоянието на матката след аборт или кюретаж и установяване на наличие на остатъчни частици.

Установавя ранна бременност /няколко дни след закъснението на месечния цикъл/.

Могат да се открият някои причини за стерилитет.

В бъдеще се залага на ранното диагностициране на рака на яйчниците.

Какви биха могли да бъдат рисковете и усложненията при ултразвуково изследване

Този тип апаратура се използва масово от повече от 50 години като до сега няма регистриран вреден ефект върху хората. Това е най-употребявания апарат при проследяване на бременност. Ултразвуковото изследване предоставя изключително ясна и безопасна картина на състоянието на ембриона и майката през цялата бременност.

Наблюдение на бременност с ехограф

Още от най-ранните дни на закъснение на менструалния цикъл видеозонът позволява установяването на бременност.

Ехографското изследване е един от най-използваните методи за налбюдение на бременност. Чрез него се установяват някои възможни рискови състояния на плода и майката. Честотата на извършване на този метод е строго индивидуално и зависи от общото състояние и само специалист може да Ви каже колко често ще се наложи да бъде проведен.

Със съвременната 3D и 4D технология може да се извади триизмерен образ на нероденото. Тази технология служи за по-детайлна картина на състоянието на плода.

Каква е цената на УЗИ

Вагинална ехография – 40 лв

3D/4D ехография със запис на изображението на диск – 120 лв

Кабинетът ни работи със здравната каса.