Апаратура за изследване на вагинално течение

Какво представлява вагиналното течение

Вагиналното течение е най-често срещаният симптом при жените. Това го прави основната причина за посещение при акушер-гинеколога от жените.

Влагалището е тръбоподобен орган, който осигурява връзката между външните и вътрешните полови органи. То е изградено от многолсоен невроговяващ епител. Влагалището не е стерилен орган. Подобно на устната кухина и ректума в него има редица микроорганизми, които при нормални условия не водят до оплаквания на жената. Основната защитна флора на влагалището е изградена от лактобацили. Това са млечно-кисели бактерии, които осигуряват кисело pH на влагалището. По този начин се създават неблагоприятни условия за развитие на микроорганизмите, които нормално обитават влагалището. Създаването на този локален имунитет от лактобацилите осигурява правилно функциониране на вагиналната екосистема и създаването на комфорт на жените.

Здравото влагалище при жени в репродуктивна възраст нормално продуцира от 2 до 4 гр. течение за деня. То е съставено от излющените епителни клетки от лигавицата на влагалището, млечно-кисели бактерии, ананеробни микроорганизми. Този физиологичен процес е резултат от въздействието на женските полови хормони, които в зависимост от фазата на менструалния цикъл имат различно действие. Количеството на влагалищния секрет може да е различно в зависимост от фазата на менструалния цикъл като по време на овулация се засилва и променя цвета си като става прозрачен и точлив. Физиологичното вагинално течение е без мирис с белезникав цвят в количество около 2 до 4 гр дневно.

Влагалищното течение представлява секрет, който произлиза от малки жлези, разположени във вагината и маточната шийка. Този секрет се образува под въздействието на различни хормонални процеси. В него се съдържат мъртви клетки и бактерии. Влагалищното течение има важна защитна и пречистваща функция в женската репродуктивна система.

Кои са симптомите на инфекция и как да ги разпознаем

Количеството и миризмата на вагиналния секрет са строго индивидуални за всяка жена, а цветът му може да варира от напълно прозрачен до белезникав в зависимост от хормоналното състояние и мензиса на жената.

Поради благоприятната среда за гъби и неблагоприятни бактерии, чести са случаите на развитие на инфекции и бактериална вагиноза.

Всякакво изменение в цвета, количеството и миризмата на вагиналия секрет са признак за развитието на различни инфекции във вагината и налагат незабавно посещение при специалист гинеколог, особено ако са придружени със сърбеж и парене.

Диагностициране и лечение на неблагоприятно вагинално течение

Диагностицирането на проблем във вагината може да определи специалист след обстоен преглед и уточняване на изменението в течението и възможни причини за това. Изследването, което се налага за диагностициране за наличието на неблагоприятни микроби в средата е вземане на проба и разглеждането ѝ под микроскоп.

Лечението на инфекции във вагината понякога е дълъг процес, кайто няма как да бъде предвиден, тъй като зависи от личното състояние на пациента и различни други външни фактори.

След констатирането на точния проблем от специалист гинеколог се назначава индивидуално лечение чрез различни медикаменти, като приема им зависи от конкретното състояние на пациента и произхода на инфекцията.

В какъв случай задължително трябва да посетите специалист

Ако забележите миризма, най-често на развалена риба, сърбеж в областта на гениталиите или цвета и консистенцията драстично се променят задължително трябва да потърсите специализирана лекарска помощ.

Причините за подобен тип оплаквания могат да бъдат много разнообразни, което налага задължителното изследване и последващо правилно лечение. За поставяне на точната диагноза е необходимо извършването на гинекологичен преглед и взимането на влагалищен и/или цервикален секрет с последващо микробиологично или друго изследване. След това в зависимост от установеният причинител се назначава подходящото лечение

Не се притеснявайте да се свържете с нас и при най-малките съмнения за нередности във вагиналното течение. Ние се отнасяме със специална грижа за всеки наш пациент и ще обърнем персонално внимание на всеки ваш въпрос и проблем, отнесени до вагиналното здраве.