Лекар акушер-гинеколог

 

Гинекологичният преглед е задължително да се осъществява поне веднъж годишно. Основната цел на този преглед е ранното диагностициране на евентуални патологични отклонения, засягащи женските полови органи. За осъществяването му не е необходимо пациентката да има оплаквания, дори напротив.

Гинекологичният преглед се състои от три последователни елемента. Първата част на прегледа се осъществява чрез специален инструмент, наречен спекулум, който се въвежда във влагалището. Посредством него става възможен огледа на влагалище и маточна шийка и евентуалното диагностициране на редица заболявания като възпалителни, предракови и ракови, статични и уродинамични.

Следващият етап от гинекологичния преглед е бимануалното туширане на матката и яйчниците. Осъществява се чрез опипване на корема с ръце.

Последният етап е ехографското изследване посредством ултразвук, който позволява оглед на матка, маточни тръби и яйчници и прави възможно диагностицирането на всички гинекологични заболявания, засягащи гениталиите.

По време на гинекологичният преглед могат да бъдат направени други високоспециализирани диагностични интервенции, позволяващи поставянето на правилната диагноза. Едно такова изследване е колпоскопията, което е бързо и неболезнено. Това е изследване, което се осъществява посредством оптичен инструмент наречен колпоскоп. По външен вид и принцип на действие наподобява много микроскоп. Огледа на влагалището и маточната шийка посредством колпоскопа прави възможно откриването на изменения, засягащи женските полови органи, които без употребата на подобен инструмент остават незабелязани и недиагностицирани. Днес в 21-ви век в условия на високотехнологично разнообразие, качественият и добър гинекологичен преглед трябва задължително да включва оглед с колпоскоп.

В „ГинАрт“ ще намерите висок клас видеоколпоскоп, който се използва от специалистите, работещи в кабинета при всеки гинекологичен преглед. Благодарение на него се осъществява огледа на маточната шийка. Посредством видеотехнологията колпоскопската находка може да бъде записана на електронен носител и показана на пациентката след прегледа. По този начин тя може да получи яснота по отношение на нейният гинекологичен проблем.

 

Какво се включва в първичния гинекологичен преглед и как протича

С гинекологичен преглед се диагностицират заболявания на женската полова система, както и установяването на бременност.

Гинекологичния преглед най-често започва с установяване на целта на посещението. Причините може да бъдат от различно естество:

Нетипично вагинално течение

Установяване на бременност

Консултации относно предпазване от нежелана бременност

Климакс

Профилактика и още други

Женски преглед се провежда на специално пригоден за целта стол, като се използва апаратура от ново поколение, за да бъдат получени най-точни реултати.

Повечето гинекологични прегледи налагат допълнителни процеси с цел изясняване на състоянието. Най-често гинекологичния преглед е съпроводен с допълнителни изследвания като:

Микробиологично изследване

Цитонамазка

Ултразвуков преглед

Колпоскопия

Каква апаратура се изисква за прегледа

Апаратурата, която е налична в кабинета е с високо качество от ново поколение. Ние разполагаме с:

Високотехнологичен ултразвук Mindray DC-N3, който позволява извършването на както стандартна двуизмерна, така и на триизмерна коремна ехография.

В оглед на качеството на обслужване в кабинета имаме и висок клас колпоскоп Leisegang с високочувствителна HD камера, който осигурява щателен оглед на маточна шийка, влагалище и външни полови органи и позволява записването на колпоскопски находки на различни електронни устройства.

Каква цена да очакваме за гинекологичен преглед

Цените на прегледа зависи от естеството му и от допълнителните го съпътстващи процедури. Кабинетът работи със здравната каса.

Ценоразпис:

Първичен гинекологичен преглед – 40 лв

Вторичен гинекологичен преглед – 30 лв

Консултация по документи – 20 лв

Назначаване на терапия – 10 лв

Вагинална ехография – 40 лв

Трансабдоминална ехография – 40 лв

Колпоскопия – 40 лв

Профилактичен гинекологичен преглед, включващ гинекологичен преглед, колпоскопия, трансвагинален ултразвук – 80 лв

Вземане на секрети – влагалищен или цервикален секрет – 10 лв

Цитонамазка – 30 лв

Влагалищен секрет – 30 лв

Биопсия – 120 лв

Колко често трябва посещаваме гинеколог за преглед

Гинекологичният преглед е от изключително значение за здравната профилактика на всяка жена. Препоръчва се да се извършва веднъж годишно за всички девойки и жени, които са навършили 21-годишна възраст и за всички момичета под тази възраст, които водят полов живот. След 45 годишна възраст е желателно тези прегледи да стават два пъти в годината.В някои случаи може гинекологът да препоръча на своите пациенти да си правят изследвания в различен интервал от време.

Желателно е профилактичния гинекологичен преглед да бъде извършен около седмица-две след менструалния цикъл, тъй като тогава резултатите са най-точни. Ако посещавате специалиста за първи път, прегледът започва с кратък разговор, за да може лекарят да се запознае детайлно със състоянието на пациента.