Кабинет по колпоскопия в София

 

Колпоскопията е неинвазивен и безболезнен високоспециализиран метод на изследване. Осъществява се посредством уред наречен колпоскоп, който действайки на принципа на микроскопа позволява оглед на влагалището и маточната шийка на голямо увеличение. По този начин стават видими изменените участъци на маточната шийка при редица предракови и ракови процеси.

Как се осъществява колпоскопията?

Пациентката заема гинекологично положение и след като се въведе спекулума във влагалището и става възможен колпоскопския оглед на маточната шийка. Използват се няколко разтвора последователно, чрез които става възможно визуализирането на променените участъци. Колпоскопската находка може да бъде записана по време на прегледа, което позволява след това демонстрация на пациентката на намерената патологична находка.

Кога се налага такъв вид изследване

При патологичен резултат на цитонамазката

При съмнение за ракови изменения на шийката на матката, влагалището или външната част на половите органи.

Носителство на HPV, особено в случаите с високорисков генотип

При доброкачествени образувания по гениталите

Преканцерозни промени на клетките от влагалището

Възпалителни процеси или предишни манипулации на маточната шийка

Констатиране на резултат при лечение

Какво е нужно за подготовка и има ли риск при колпоскопията?

Най-добре е колпоскопията да се осъществява в първите „чисти“ дни, тоест първите няколко дни след приключване на менструалното кървене. Препоръчително е един-два дни преди да се осъществи изследването, пациентката да не е имала полови контакти, да не е използвала тампони, влагалищни промивки или медикаменти.

Риск от самото изследване няма. Това е безболезнено и неинвазивно изследване с висока информативна стойност.

Нашият кабинет разполага с висок клас видеоколпоскоп Leisegang, който позволява деталният оглед на маточната шийка и поставяне на правилната диагноза. Информацията от колпоскопският преглед може да бъде записана на всякакъв електронен носител и да бъде предоставен на пациентката като документация на намерената находка.

Ние препоръчваме гинекологичният преглед на всички наши пациенти да бъде съчетан с осъществяването на колпоскопия, необходима за поставянето на правилната диагноза.

Цента на колпоскопията като самостоятелна услуга в кабинета „ГинАрт“ е 40 лв.

Какво показват резултатите

Резултатите са налични веднага след извършената колпоскопия и показват дали има наличие на изменени клетки като съответно се налага полседваща биопсия.