Апаратура за кюретаж или отстраняване на лигавицата на матката

 

 

Какво е кюретаж?

Кюретажът (наричан още Абразио) представлява процес на отстраняване на ендометриума (лигавицата на матката), както и тъкани от канала на маточната шийка чрез остъргване.

Абразио е инвазивна интервенция чрез която се осъществява „остъргване“ на лигавицата от цервикалния канал или маточната кухина.

Как се извършва на кюретаж на матката?

Тъй като това е много болезнена интервенция днес в 21-ви век се осъществява с обща венозна анестезия. По този начин пациентката не изпитва болка и няма спомен за извършената манипулация. Осъществява се в болнична обстановка с венозна анестезия. Престоят в болница е за 24 часа след което пациентката се връща към нормалните си и ежедневни дейности. Чрез специален инструмент наречен кюрета става възможно остъргването на лигавицата. В зависимост от индикациите кюретаж може да бъде направен на маточната шийка и/или на маточната кухина. За осъществяването му понякога се налага разширяването на цервикалния канал посредством инструменти, наречени дилататори. По този начин става възможно въвеждането на кюретата в маточната кухина и осъществяването на кюретажа. След като бъде извършено абразиото материалът се изпраща за хистологично изследване, което поставя и окончателната диагноза.

Кога се прилага процедурата по абразио?

  1. При съмнение за диспластични изменения на матаочната шийка и/или маточната кухина
  2. При неправилни кръвотечения от гениталиите
  3. Спонтанен аборт
  4. За прекъсване на нежелана бременност или при наличие на медицински индикации
  5. При полип на матката
  6. При съмнение за злокачествени изменения на матаката и маточната шийка
  7. При кървене в менопауза

Какво да очакваме след манипулацията?

След изършването на подобен тип интервенция нормално е да има кървене от гениталиите, което да продължава 7 до 10 дни, известен дискомфорт долу ниско в корема. Пациентките трябва да следят за усложнения като обилно кървене, което е повече от обикновенната им менструация, силни болки, висока температура. Появата на подобен тип симптоми налага консултация с лекар акушер-гинеколог и последващ преглед. Препоръчително е след извършването на кюретажа да няма полови контакти, да не се поставят във влагалището тампони или да се извършват вагинални промивки, да не се ползват басейни, джакузита и сауни. Ограничителния период е до следващият мензис.

На каква цена се извършва кюретажа в кабинета на ГинАрт?

Цената на кюретаж е 350 лв.