Цитонамазка или РАР тест при лекар гинеколог

 

За какво служи цитонамазката и каква е цената ѝ

Цитонамазката (PAP тест) е изследване на клетки от шийката на матката (цервикса), за ранно откриване и диагностициране на рак на шийката на матката. Провежда се по време на преглед при гинеколог. Взимат се материал от влагалището със специални четки и се намазва на специално стъкло. Гледа се под микроскоп от лекар – цитолог, който дава резултат с описание на клетките, получени изследването на цитонамазка. Самото изследване дава информация относно инфекция с HPV (Човешки Папилома Вирус) – вирус, който предизвиква рак на маточната шийка.

Ние препоръчваме изследването да се провежда поне веднъж в годината на жени навършили 21 години или на по-млади девойки, в случай че водят полов живот.

Цената му в нашия кабинет е 25 лв. Кабинетът работи със здравната каса.

Гин-арт препоръчва да не пренебрегвате цитонамазката като част от профилактичните си прегледи.

Резултати и възможна неточност на метода

Цитонамазката е скринингов метод и съществуват грешни резултати при провеждането му. Възможни са неточности като абсолютно погрешни резултати. Понякога може да покаже, че резултатите са фалшиво отрицателни, поради невъзможността от събиране на достатъчни клетки. Обратните случаи на фалшиво положителни резултати също не са изключени.

Резултатите (степента на промени в ядрото) от изследването се класифицират в пет групи по Папаниколау:

РАР I – нормални клетки. Много чисто изследване

РАР II – най-често показва възпалително заболяване.

РАР III – съмнителен резултат

РАР IV – наличие на единични ракови клетки

РАР V – наличие на множество ракови клетки

Групи III; IV; V изискват допълнителни изследвания. Патологичен резултат НE означава непременно, че имате рак. Някои клетки се превръщат в рак, но при навременното им откриване и лечение изцяло може да се предотврати и появата на карцином.

Как протича самата процедура и как да се подготвим за нея

Цитонамазката представлява неболезнена процедура, която отнема съвсем кратко време. Изследването се провежда по време на гинекологичен преглед на гинекологичен стол.

Жената може да усети лек дискомфорт, който преминава бързо след това.

Преди провеждането на цитонамазка е желателно поне 24 часа преди това да не използвате тампони, вагинални кремове и глобули, да не сте имали полови контакти или менструално кръвотечение.